Ümmü Gülsüm Müzesi
“O (ümmü gülsüm), her sabah yüz yirmi milyon insanın kalbinde yeniden doğuyor, Doğu’da Ümmü Gülsüm’süz yaşanan bir gün şenliksiz, karanlık geçiyor.”
Ömer Şerif
Ümmü Gülsüm Müzesi
Müze, Kahire’de bir XIX. yüzyıl yapısı olan Manastırlı Sarayı içinde 250 metrekarelik alanı kaplar.
Ümmü Gülsüm Müzesi’nin açılışı Kahire’de 2002 yılında Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in eşi Suzanne Mübarek ve Mısır Kültür Bakanı tarafından yapılır.
Müzede ümmü gülsüm’e ait sahne kıyafetleri, tablolar, çoğu devlet başkanlarıyla birlikte çektirilen -Cemal Abdülnasır, Enver Sedat, Şeyh Zayed vs. – fotoğraflar ve diğer eşyalar sergilenmektedir.
Ayrıca Ümmü Gülsüm’ün çeşitli sanat ya da devlet adamlarıyla mektuplarından örnekler de burada bulunmaktadır. Müzenin kütüphanesinde, sanatçı hakkındaki tüm kitaplar, yüksek lisans ve doktora çalışmaları vardır.
Bu sayfada gördüğünüz fotoğrafların birçoğu Kasım 2007’de Kahire’ye giden, Ümmü Gülsüm dostu, sanatkar İhsan Sur tarafından bu site için çekilmiştir.
Sevgili İhsan Sur’a çok teşekkür ederim.
cihan sedat’ın anılarından:
her ayın ilk perşembesi, biz de milyonlarca mısırlı ve hatta tüm arap dünyası gibi aynı şeyi yapardık. ister kahire’de, ister port said’de olalım, pilli radyolarımızın başında toplanıp ümmü gülsüm’ün (um kalthum) konserini dinlerdik.
ümmü gülsüm, arap dünyasının gelmiş geçmiş en sevilen sanatçısıydı. sevda şarkıları ve içli parçaları öyle bir söylerdi ki, izleyicilerini veya onu radyo başında evlerinde dinleyenleri ağlatırdı. büyülü bir sese ve alışılmadık bir ses rengine sahipti. nefesi o kadar güçlüydü ki, aynı notayı bir buçuk dakika boyunca okuyabilirdi. konserlerinde sadece üç şarkı söylerdi. şarkılarının ilk ikisi nerdeyse ikişer saat, sonuncusuysa bir saat kadar sürerdi. aynı nakaratı küçük nüanslarla biraz değiştirerek tekrar tekrar okurdu.
avrupalılar onun şarkılarının fazlasıyla tekrardan oluştuğunu düşünür ama bizler onlarla aynı fikri paylaşmayız. yabancılara çöldeki bütün kumullar birbirinin aynı görünür. oysa biz her kum tanesinin birbirinden farklı olduğunu biliriz. ümmü gülsüm’ün perşembe konserleri de kahire’den ya da özel uçak seferleriyle tüm arap yarımadası’ndan mısır’a akın eden lübnanlı iş adamları ve kuveyt şeyhleri için her seferinde farklı olurdu.
ümmü gülsüm’ün aurası o kadar güçlüydü ki, 1953 yılında boğaz rahatsızlığından dolayı sesi kısılınca, haber gazetelerde siyah çerçeveli olarak yayınlandı. efsanevi sesini kaybetme riski karşısında, ona arap doktorların bakmasına izin verilmedi. sonunda maryland’daki amerikan deniz kuvvetleri hastanesi bu riski almaya gönüllü oldu ve başarılı bir ameliyatla ümmü gülsüm’ün yeniden şarkı söyleyebilmesini sağladı. bazılarına göre cemal’in başkanlığı boyunca mısır amerika ilişkilerini sıcak tutan yegane şey, amerikalıların bu jestidir.
daha sonraları ümmü gülsüm ile çok iyi arkadaş olduk ve büyük kızımın nişanında şarkı söyledi. sahneye çıkamayacak kadar yaşlandığında, onu düzenli olarak ziyarete gittim ve birlikte uzun yürüyüşlere çıktık. ancak gün geçtikçe zayıf düştü ve sonunda yataktan çıkamaz oldu. 1975 yılında onu son kez gördüğümde, kendisine meşhur lakabıyla hitap ederek; “souma, birkaç haftalığına amerika’ya gitmem gerekiyor. döndüğümde seni eski sağlığına kavuşmuş görmek istiyorum. yoksa kiminle yürüyüşe çıkacağım ben?” dedim. zayıf bir sesle “peki bayan sedat, size söz” diye cevap verdi. ben dönene kadar çoktan ölmüştü. kahire radyosu onun anısına, devlet büyükleri ve önemli şahsiyetlerin vefatlarında yapıldığı gibi akşam haberlerinden sonra kuran’dan sureler yayınladı. bugün bile mısırlıların “ümmü gülsüm istasyonu” dedikleri radyo kanalında her akşam 17:00 ile 19:00 arası yayınlanan program bir ümmü gülsüm şarkısıyla başlar ve yine onun bir şarkısıyla kapatılır.
*Ekşi Sözlük sayfalarında Ümmü Gülsüm başlığından alıntıdır (yazar nick:atlantis).
(üstte) Enver Sedat’ın eşi Cihan Sedat ve Ümmü Gülsüm…