Konser

Arap Müziği Haberleri

Konferans: Türk ve Arap Musikisinin XX. yy Birlikteliği

Kudüs Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi 15 Aralık 2022 Çevrimiçi Etkinliği

Reha Ermumcu’nun sunduğu, Dr. Murat Özyıldırım’ın konuşmasına, Yük. Müh. Kanunî Ömer Faruk Gültaşlı ve Kanunî Yammen Jazbeh seçkin eserlerle eşlik ettiler. 

TRT2 Istanbul, Müzik ve Tarih Programı

Prof. Dr. Cem Behar ve Dr. Onur Öner’in hazırladığı programın 17 Ocak 2022 Pazartesi akşamı yayınlanan 16. bölümüne Dr. Murat Özyıldırım konuk oldu ve Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’e, Arap Musikisi ile Türk Musikisi etkileşimi tartışıldı. https://www.trtizle.com/programlar/istanbul-muzik-ve-tarih

 

 

 

 

 

 

IGAM TV Türk ve Arap Musikisinin 20. yy Birlikteliği

İGAM TV (İltica ve Göç Araştırma Merkezi) Hael Hilmi Srour’un yapımcısı olduğu Mülteci Edebiyatı programında 14 Nisan 2021’de Kanunî Yammen Jezbah, Bestekâr – Kanunî, Jeo. Yük. Müh. Ömer Faruk Gültaşlı ve Dr. Murat Özyıldırım, 20. yy Türk – Arap Müzik ilişkilerini konuştular.

https://www.youtube.com/watch?v=EZNxOZDoREc

 

Beyrut’ta Arap ve Türk Musikisi ile Feyruz

Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından 3 Şubat 2018’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Gemmayze Tiyatro Salonu’nda düzenlenen konferans ve konser, büyük ilgi gördü.  Mersin Ü. Arkeoloji Bölümü Öğr. Gör. Murat Özyıldırım tarafından “Arap ve Türk Musikisinin 20 yy’daki İlişkileri ve Feyruz” başlıklı konferansın ardından değerli sanatkârlar; Neveser Gerginok Öcal, Ömer Öcal, Bahadır Şener’den oluşan “Rast Ensemble” Türkçe ve Arapça hazırladıkları eserlerle büyük beğeni toplayarak ayakta alkışlandı. Program sonunda TC Beyrut Büyükelçiliği Müsteşarı Sn. Sencer Yöndem ve Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Sn. Reha Ermumcu, katılımcıları sahnede tebrik ederek hediyeler sundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kudüs’te Arap ve Türk Musikisi

AlQuds (Kudüs) Üniversitesi ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi etkinliğinde Öğr. Gör. Murat Özyıldırım tarafından 25 Nisan 2017 tarihinde Kudüs’te “Türk-Arap Musikisindeki Ortak Öğeler” başlıklı bir konferans verildi.

AlQuds Üniversitesi

 

 

 

 

 

 

 

İskenderiye’de “Ümmü Gülsüm ve Türkler”

İskenderiye Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Sn. Mustafa Aydoğdu’nun davetiyle Mersin Üniversitesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Murat Özyıldırım Mısır’ın İskenderiye şehrinde “Ümmü Gülsüm ve Türkler” başlıklı bir konferans verdi. Sunumun sonunda Arapça Türkçe ortak eserlerden oluşan kısa bir sinevizyon gösterisi de yapıldı.

* * * Yeni Bir Kitap * * *

MSGSÜ Devlet Konservatuarı Öğr. Gör. Uğur Küçükkaplan’ın “Arabesk Toplumsal ve Müzikal Bir Analiz” adlı kitabı, Ayrıntı yayınları, Sanat ve Kuram Dizisi içinde yayınlandı. Küçükkaplan, arabeskin her şeyden evvel, Cumhuriyet’in müzik politikalarının oluşturduğu iklimde geliştiğini ve farklı dönemlere bölünerek incelenmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu önemli çalışmanın bir bölümü, “Mısır Sineması ve Arap Müziğinin Türkiye’nin Müzikal – Kültürel Ortamına Etkileri” başlığı ile genel bütün içinde ayrıca dikkati çekmektedir.

***www.haberler.mardinimiz.com’da Arap Müziği Yazıları***

Murat Özyıldırım’ın 28 Ocak 2013 tarihli “Hangi Arap Müziği?” başlıklı yazısını, aşağıdaki linke tıklayıp okuyabilirsiniz…

http://haberler.mardinimiz.com/yazar.asp?yaziID=2158

*** Yeni Bir CD ***

Sayın Hakan ULUĞ’un yeniden yorumuyla, Ümmügülsüm’ün meşhur ettiği, Muhammed Abdülvahab’ın ölümsüz bestesi ve Mısır’da tüm zamanların en iyi şarkısı olarak ünlenen “Inta Omry” TFM firması tarafından Ramazan ayının ilk haftasında piyasaya çıkarılıyor.

*HİSLER BULVARI DERGİSİ ÜMMÜGÜLSÜM TEMALI ÇIKIYOR!”

Editörlüğünü Fikret Eroğlu’nun yaptığı, üç ayda bir yayınlanan “Hisler Bulvarı Dergisi”, Ocak – Şubat – Mart 2011 dönemini kapsayan 36. sayısında Ümmügülsüm temalı olarak çıkıyor.

 

 

 

 

DOĞUM GÜNÜNDE HAYATI VE ŞARKILARIYLA ÜMMÜGÜLSÜM

Mısırlı Mohamad Farghaly ve oğlu Mohamad Mohamad Farghaly ile Latif Bolat, Ümmügülsüm’den eserler seslendiriyor;

26 Nisan 2012 Perşembe Saat 15:00 Ulusal Kanal, Sahne Sanatları (Canlı yayın ve konser)

26 Nisan 2012 Perşembe Saat 18:00 Mısır Kültür Merkezi, 3. Levent (resepsiyon, belgesel gösterimi ve konser)

27 Nisan 2012 Cuma Saat 21.00: Gitar Cafe, Caferağa Mah. Sakızgülü Sk. Taranto Apt. No:7/1 Kadıköy – Istanbul. (tel.:216 348 60 55)

4 Mayıs 2012 Cuma Saat 19: 30  Öğr. Gör. Murat Özyıldırım “Ümmügülsüm’ün Yaşam Öyküsü” ardından TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Neval Mercan, Mısırlı Mohamad Farghaly ve oğlu Mohamad Mohamad Farghaly ile bestekâr Latif Bolat, Ümmügülsüm’den eserler icra ediyor.